PÄLSVÅRDSKURS med EVA PORAT

 

Pälsvårdskurs med Eva Porat

 

En gråruggig tisdagkväll i oktober samlades en förväntansfull skara för att lyssna till vad Eva Porat hade att säga om pälsvård. Förväntningarna var stora speciellt hos oss som har lång- och semilånghårskatter. Kursen arrangerades av Fräset och UK gick in och delade kostnaderna med oss. Uppskattat, speciellt som UK-medlemmarna var så många. Av de 52 deltagarna var nästan hälften UK:are! Bra jobbat! 12 ”fräsare” deltog och  dessutom var nästan samtliga Stockholmsklubbar representerade, liksom flera deltagare från Nerikes, Västerås och Sundsvalls (!) kattklubbar. Jätteroligt tack för att ni kom allesammans och vi hoppas att ni hade utbyte av kvällen.

Kursen var upplagd som  följer:

  1. • Grundläggande näringlära

  2. • Omgivingens påverkan på pälsar

• Pälsvård till vardags och utställning - alla raser

• Hur man badar och fönar 

• Produktinformation

• Försäljning av pälsvårdsprodukter


Grundläggande näringslära

Eva betonade vikten av att katten får ett väl sammansatt foder då ”all skönhet börjar innifrån” även när det gäller katter. Undvik foder från våra livsmedelsaffärer eftersom sammansättningen oftast inte är optimal och därmed kan  innehålla ämnen i så höga halter att de utgör en klar hälsorisk för katten som bl a. för höga halter av magnesium. Ta råd från specialbutikernas välutbildade personal.

Katten är en carnivor med speciella näringsbehov och kräver mat med hög kötthalt!


Omgivningens påverkan på pälsar

Kattens päls påverkas genom friktion mot olika material i omgivningen och kan bli elektriskt laddad och statisk. Vem har inte fått ”elstötar” av sin katt när man i stället hade tänkt sig en stilla kelstund? Eller när kattens päls ser ut som om blixten slagit ner i den när man sätter den på bordet framför domaren. Bara för att man haft en blus eller tröja av något syntetiskt material. Dyrköpta erfarenheter. Värst av allt enligt Eva är linoleumgolv! DISASTER menade hon som själv haft sådana golv i sitt hem utan att inse varför katternas pälsar var så tråkiga, förrän hon flyttade och bytte golv.

Alltså material av ren ull eller ren bomull i transport- och utställningsburen och i dina egna kläder på utställningsdagen!


Pälsvård till vardags och utställning

Pälsen hos hund och katt har olika pH-värden. Men pH varierar också mellan olika kattraser vilket i sin tur innebär att man behöver använda olika schampon för olika kattraser. Det är också viktigt att man alltid använder balsam efter schamponeringarna.  Det fungerar nämligen så att schampo öppnar hårstråets ”fjäll” och balsam sluter till dem igen. Använder man inte balsam sluts alltså inte ”fjällen” på strået och pälsen blir trasslig (Våra egna hårstrån fungerar precis likadant. Jag kollade med min hårfrisörska). Av detta framgår också att produkter som kombinerar schampo och balsam inte är att rekommendera. Eva förespråkar att man alltid utför pälsvården på samma ställe i hemmet för att katten ska känna sig trygg i sin omgivning och inte behöva vara rädd för lömska attacker medan den äter eller sover eller har något annat trevligt för sig. Dessutom - kamma eller borsta aldrig i torr päls utan spraya litet antistat i pälsen eller på borsten innan du börjar! Det här var helt nytt för mig måste jag säga. Jag har gladeligen både borstat och kammat i snustorra pälsar.

Allmänt vid badning gäller:

applicera utspätt schampo genom att stryka ut det med en svamp över pälsen; arbeta in det i pälsen med fingrarna; skölj; upprepa 4 - 5 ggr, härefter balsam och skölj noga.

Följ spädningsangivelserna för respektive produkter. Balsam för en silkig päls ska spädas mindre än en päls som ska bibehålla litet struktur som t ex skogisens. Balsam ska användas även på en skogispäls men använd bara litet men kraftigt utspätt balsam (ca 50 ggr), klappa in balsamet snabbt och skölj genast.

Det är helt OK att göra en inpackning på katten innan en utställning men gör det 1 -2 veckor i förväg.

Inför en utställning badar du katten 1sta gången 3 veckor innan utställningen, nästa gång 2 veckor innan och 3je gången dagen innan utställningen. Första badet schamponerar du 5-6 ggr, 2dra badet ca 3-4 ggr. Sedan räcker det kanske med bara en schamponering vid sista badtillfället.

Behandling av fettsvans  Avfettning med Goop högst 1 - 2 ggr per år. Goop har inte funnits så länge på marknaden  men nu börjar effekterna märkas. Eva märker nu att pälsar som ofta behandlats med Goop är döda och att använda Yes på levande varelser avråder tillverkaren bestämt från (personlig kommunikation Eva Porat och tillverkaren). Gör i stället så här - packa in svansen i matolja. Oljan löser upp fettet i svansen (en av kemins grundteser är ”lika löser lika”) och bromsar kattens egen produktion av fett.  Testa vilken typ av olja som passar din katt bäst, tvätta regelbundet, använd puder.

Vill man få svansen litet yvigare kan man skölja den i litet varmare vatten än man använder till resten av katten.

länktips: http://www.swecat.com/gimpet-torrshampo


Hur man badar och fönar

Schamponera, i stort som i förgående avsnitt men späd enligt instruktionerna för respektive produkt. Använd olika schampo och balsam för silkiga pälsar och för sådana som ska ha struktur.

Schamponera 5-6 ggr inför en utställning skölj snabbt däremellan, sist balsam, späd mindre för t ex birma än för skogis. Skölj ur balsamet noga ända tills vattnet är helt rent. Pälsen ska vara krispig. Hela proceduren ska inte ta mer än 5 - 10 minuter!? (Det här klarar jag aldrig!)

Torka, använd gärna den högabsorberande specialduken som finns att köpa i välsorterade specialbutiker, pressa ur vätan ur pälsen, gnugga inte. Duken får inte torka ur och måste alltid förvaras fuktig i en specialförpackning.

Föna, inte med för hög värme. Använd gärna trimfläkt (finns från 1500:- och uppåt). Börja föna med värmen på ”medium” och övergå sedan till kall luft! Använd stålborste vid föningen. Har du flera katter att preparera så blås ur det värsta först och återkom senare till ”finliret”. Ett bra tips är att börja blåsa magen och insidan av låren för att få dem helt torra och inte locka sig. Att föna pälsen är ett ”måste” för ett riktigt gott resultat, det ger lyft och fluff åt pälsen som är svårt att uppnå på annat sätt. Men om katten inte accepterar fönen kan man naturligtvis använda bara borsten.

Ovanstående gäller förstås främst semi- och långhårskatter. Åven om Eva inte nämnde något specifikt om badning av korthåriga katter kan man säkert dra ner både på antalet schamponeringar och sköljtider vad gäller dem.

När Eva kommit så här långt var alla kaffesugna och deltagarna blev bjudna på fika med smörgåstårta. Mums!!!

                           

grafik 

http://www.skyes.dk/

  

Produktinformation

Resten av kvällen ägnade Eva åt genomgång av olika preparat och hjälpmedel i pälsvården. Jag kan inte redogöra för allt Eva sa här utan tar bara upp några saker som jag fastnade för, men följ gärna länkarna nedan för mer information

www.summerwinds.com

www.lupus.se

http://www.swecat.com/gimpet-torrshampo


Eva rekommenderar två märken, ESPREE och SUMMERWIND.

ESPREE innehåller bra råvaror av mycket hög kvalitet. Det finns produkter som är lämpliga både för silkiga och sträva pälsar.

Exempel:

Energee Plus - spjälkar fett, innehåller lavendel som verkar lugnande både på hud och temperament, ett bra grundschampo för ex.vis skogisar. Energee är också bra mot fettsvans.

Silky Show - utmärkt för silkiga pälsar typ birma.


SUMMERWIND har produkter som Eva använt i många år och funnit att de passar alla pälsar.

Exempel:

Summerwinds Shine Onnn - utmärkt schampo för alla pälsar, dämpar missfärgningar, späd 8 - 1 för ljusa pälsar och 18 - 1 för medium till mörka pälsar.

Summerwind Fine-L-Shine - conditioner/avslutande sköljning som skänker volym och styrka åt pälsen, spädes 16 - 1, ger ett rikt  lödder som lämnas i pälsen 60 sek.

Remove - A - Way - schampo för djuprengöring då och då. Fettlösande. Används först och därefter använder man vanliga Summerwinds Shine Onnnn följt av balsam.

Anti-Static - mycket bra som finish eller då man bara vill borsta. Spraya på kammen eller borsten.


DIVERSE PRODUKTER

Krisp K9 - för strävhåriga raser, gör alltför mjuka pälsar mer stadiga, ger struktur

Hair food - kur för torra pälsar

Absolutely Natural Grooming Aid -  bryter ner allt organiskt material, kan spryas i munnen, kan användas för ögon, öron, mot mjäll, 1sta hjälpen mot fläckar = mirakelmedel /tar bort smuts, blod, tjära, fett (fett bakom öronen, fett i svansen när det är panik). OBS! Kan göra pälsen något sträv!

Gimpet Torrschampo - för fettsvansar.



Försäljning av pälsvårdsprodukter

När Eva tagit oss igenom allt detta blev det rusning mot borden där alla dessa absolut oumbärliga produkter låg uppstaplade. Vi var nog många som gjorde av med alldeles för mycket av lönen/pensionen men det gäller att passa på.


Sammanfattningsvis tror jag att vi var ganska så nöjda med kvällen både deltagarna och Eva, som gjorde bra affärer.


Grafik

http://www.skyes.dk/



 

2010-12-13

 
 
Skapad på en Mac

nästa >

< föregående